Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Πέτρες στη Χολή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Οι πέτρες στη χολή είναι μία πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται ακόμα και σε άτομα νεαρής ηλικίας.
Η ορθή ονομασία της είναι χολολιθίαση ή λίθοι στη χοληδόχο κύστη και προκαλείται όταν, εντός της χοληδόχου κύστης, σχηματιστούν πέτρες (χολόλιθοι).
Πώς προκαλείται η χολολιθίαση;
Η διαταραχή της σύστασης της χολής (του υγρού δηλαδή που παράγεται στο συκώτι και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη) και ο υπερκορεσμός της σε χοληστερόλη, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα δημιουργίας χολολίθων.
Η νόσος προσβάλλει σε τετραπλάσια συχνότητα της γυναίκες ενώ η λήψη ορμονών (αντισυλληπτικά χάπια – οιστρογόνα) και η εγκυμοσύνη, αυξάνουν ακόμη περισσότερο τη συχνότητα της νόσου.
Η παχυσαρκία και η δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά και πτωχή σε φυτικές ίνες, είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κορεσμό της χολής με χοληστερόλη και τριπλασιάζουν τον κίνδυνο χολολιθιάσεως.
Τί συμπτώματα προκαλούν οι πέτρες στη χολή;
Πολύ συχνά, η πάθηση είναι σιωπηρή (ασυμπτωματική) και ο ασθενής ανακαλύπτει τυχαία την ύπαρξή της, συνήθως μετά από κάποιο υπερηχογράφημα κοιλίας, για άλλη αιτία.
Ενίοτε, διάφορα συμπτώματα στα οποία συνήθως δεν δίνουμε σημασία, όπως δυσπεψία, πόνος στην περιοχή του στομάχου ή πόνος στη ράχη, μπορεί να οφείλονται στην παρουσία λίθων στη χοληδόχο κύστη.
Τα συμπτώματα, λοιπόν, που μπορεί να προκαλέσουν οι χολόλιθοι σε έναν ασθενή και πρέπει να τον οδηγήσουν άμεσα στον γιατρό είναι τα ακόλουθα:
- Πόνος στο άνω μέρος της κοιλιάς
- Ναυτία ή εμετός
- Επαναλαμβανόμενα επεισόδια δυσπεψίας
και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις
- Πυρετός
- Ίκτερος
Είναι πολύ σημαντικό, όταν ο ασθενής παρουσιάσει κάποια από τα ανωτέρω συμπτώματα να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για να προληφθεί η εξέλιξη της πάθησης και η εμφάνιση επιπλοκών.
Επιπλοκές Χολολιθίασης
Η συμπτωματική χολολιθίαση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο εύρος συμπτωμάτων ή και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές:
- Κωλικός χοληφόρων που χαρακτηρίζεται από οξύτατο πόνο, συνήθως στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς
- Χολοκυστίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του οργάνου, με συμπτώματα όπως επίμονο πόνο, ναυτία, εμετό και πυρετό
- Χοληδοχολιθίαση, είσοδο δηλαδή των λίθων από τη χοληδόχο κύστη στο χοληδόχο πόρο («χοληφόρα σωληνάκια») με αποτέλεσμα δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές:
- Αποφρακτικός ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος)
- Χολαγγειίτιδα, βαριά λοίμωξη των χοληφόρων, με πόνο, υψηλότατο πυρετό και ίκτερο
- Παγκρεατίτιδα, φλεγμονή δηλαδή στο πάγκρεας, που μπορεί να απαιτήσει ακόμη και είσοδο στη μονάδα εντατικής θεραπείας
Πώς θεραπεύονται οι πέτρες στη χολή;
Η αποτελεσματική θεραπεία της πάθησης απαιτεί χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, καθώς οι χολόλιθοι δεν θα εξαφανιστούν ποτέ από μόνοι τους.
Με τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, η χολολιθίαση αντιμετωπίζεται ανώδυνα και οριστικά, μέσω πολύ μικρών τομών που προσφέρουν στον ασθενή ταχύτατη ανάρρωση και ελάχιστο έως απόντα μετεγχειρητικό πόνο.