σημαδια οτι η χολη σας εχει προβλημα

Σημάδια ότι η χολή σας έχει πρόβλημα

Όταν κάνουμε λόγο για παθήσεις της χολής, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε στις παθήσεις της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων σωληναρίων. Οι παθήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα συχνές και εμφανίζονται συνήθως μετά την 3η δεκαετία της ζωής.

 

Ποιες είναι όμως οι κυριότερες παθήσεις της χολής;

Χολολιθίαση: Η συχνότερη πάθηση της χολής ονομάζεται χολολιθίαση ή αλλιώς πέτρες στη χολή. Η πάθηση αυτή δημιουργείται κυρίως εξαιτίας του υπερκορεσμού της χολής σε χοληστερόλη. Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της χολολιθίασης είναι η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η προχωρημένη ηλικία και η απότομη απώλεια βάρους. Μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως είναι ο κωλικός χοληφόρων, η οξεία χολοκυστίτιδα, η χοληδοχολιθίαση, ο αποφρακτικός ίκτερος, η χολαγγειίτιδα και η παγκρεατίτιδα.

Κωλικός χοληφόρων: Με τον όρο κωλικό περιγράφεται ο έντονος, οξύς πόνος στην κοιλιά, με ιδιόμορφη χρονική κατανομή. Ο κωλικός των χοληφόρων εντοπίζεται στο δεξιό και άνω μέρος της κοιλίας και προκαλείται εξαιτίας κάποιας πέτρας που έχει σφηνώσει παροδικά στην έξοδο της χοληδόχου κύστης.

Χολοκυστίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, η οποία συνήθως προκαλείται από τις πέτρες στη χολή και της απόφραξης του οργάνου. Αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση η οποία απαιτεί νοσηλεία και χειρουργική αντιμετώπιση.

Χοληδοχολιθίαση: Χοληδοχολιθίαση ονομάζεται η παρουσία λίθων στο χοληδόχο πόρο, το κύριο χοληφόρο σωληνάριο που φέρει την χολή από το συκώτι στο έντερο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές όπως είναι η χολαγγειίτιδα (φλεγμονή στα σωληνάρια της χολής), η παγκρεατίτιδα (φλεγμονή στο πάγκρεας) και ο αποφρακτικός ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των οφθαλμών).

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Πρόκειται για επάρματα που σχηματίζονται στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης. Οι πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις αλλά σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της χοληδόχου κύστης.

Καρκίνος χοληδόχου κύστης: Πρόκειται για έναν σπάνιο αλλά εξαιρετικά σοβαρό τύπο καρκίνου ο οποίος προσβάλλει τη χοληδόχο κύστη. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο βαθμό και η θεραπεία του καθίσταται δύσκολη.

 

Συμπτώματα παθήσεων της χοληδόχου κύστης

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο το οποίο μπορεί να προσβληθεί από ποικίλες παθήσεις, με ανάλογα ωστόσο συμπτώματα, όπως:

  • Κοιλιακό άλγος ιδιαίτερα στο άνω δεξιό ή άνω μεσαίο τμήμα της κοιλιάς
  • Ναυτία και έμετος ιδίως μετά το φαγητό
  • Πυρετός με ρίγος σε περίπτωση σοβαρής φλεγμονής
  • Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών)
  • Φούσκωμα και δυσπεψία

 

Διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων της χολής

Η διάγνωση των παθήσεων της χολής τίθεται έπειτα από τη λήψη ιατρικού ιστορικού, τη φυσική εξέταση και τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, με πρώτη αυτή του υπερηχογραφήματος. Σε πιο σύνθετα περιστατικά απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, η μαγνητική χολαγγειογραφία (MRCP) και η ενδοσκοπική ανάστροφη χολαγγειο-παγκρεατογραφία (ERCP).

 

Θεραπεία χολολιθίασης

Η χολολιθίαση (και οι επιπλοκές της) είναι η κυριότερη πάθηση της χολής και αντιμετωπίζεται οριστικά μόνο μέσω του χειρουργείου. Η σύγχρονη χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, όπως η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χολοκυστεκτομή. Τα πλεονεκτήματα είναι ασύγκριτα:

  • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Μηδαμινός πόνος
  • Σύντομη νοσηλεία και ταχύτατη ανάρρωση

 

Σε περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα ενδεικτικά παθήσεων της χοληδόχου κύστης, μην τα αγνοήσετε. Επικοινωνήστε άμεσα με τον Γενικό Χειρουργό Χαράλαμπο Σπυρόπουλο.