Categories
Blog

Σπίλοι – Πότε πρέπει να αφαιρούνται;

Τι είναι οι σπίλοι;

Οι σπίλοι (ή κοινώς ελιές) είναι φυσιολογικοί σχηματισμοί δέρματος, που συναντώνται σε κάθε άνθρωπο και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ωστόσο, παρατηρούνται συχνότερα σε μέρη του σώματος, τα οποία είναι εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία.

Αποτελούν σχηματισμούς λόγω πολλαπλασιασμού φυσιολογικών κυττάρων του δέρματος, των μελανινοκυττάρων. Οι σπίλοι, ως επί το πλείστον, έχουν στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα, ενώ είναι είτε επίπεδοι είτε οζώδεις. Συνήθως, το χρώμα τους είναι καφέ ή μαύρο, ενώ σε σπανιότερες περιπτώσεις έχουν το χρώμα του δέρματος.

Η ανάπτυξη σπίλων είναι εξαιρετικά συχνή, καθώς ένας ενήλικας έχει κατά μέσο όρο 10-40 σπίλους στο σώμα του. Σε ανοικτόχρωμους τύπους επιδερμίδας, ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά πολύ. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις σπίλοι εμφανίζονται ήδη  στη βρεφική, παιδική ή εφηβική ηλικία, η εμφάνιση νέων αποτελεί μία αδιάκοπη διαδικασία.

 

Σπίλοι – Πότε πρέπει να αφαιρούνται;

Οι σπίλοι είναι συνήθως ακίνδυνοι. Κύρια ένδειξη αφαίρεσής τους είναι όταν παρατηρούνται ξαφνικές αλλαγές ή δυσμορφίες, σε:

χρώμα: χρωματική ανομοιογένεια ή αλλαγές

μέγεθος: μεγαλύτερο από 6mm

όρια: ακανόνιστα ή ασαφή όρια

συμμετρία: διαφορετικό σχήμα και όρια

υφή: «άγρια» υφή

πόνος, φαγούρα, οίδημα ή εκροή αίματος

Σπίλοι - Πότε πρέπει να αφαιρούνται

Σπίλοι - Πότε πρέπει να αφαιρούνται;

Ποιοι ασθενείς πρέπει να ελέγχουν τακτικά τους σπίλους τους;

Ασθενείς με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας (μελανώματος), πρέπει να ελέγχουν τακτικά τους σπίλους τους, τουλάχιστον μία φορά ετησίως, ιδιαίτερα όταν έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Μεγάλο αριθμό σπίλων (περισσότεροι από 50)
  • Ανοικτόχρωμο τύπο επιδερμίδας, ανοικτόχρωμα μάτια ή μαλλιά
  • Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή γενικότερα καρκίνου του δέρματος
  • Ευαισθησία στον ήλιο και δυσκολία στην προσπάθεια για «μαύρισμα»
  • Ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων
  • Γιγαντιαίους μελανοκυτταρικούς σπίλους

 

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση των σπίλων;

Η διάγνωση των σπίλων πραγματοποιείται από με τις εξής μεθόδους:

  1. Δερματοσκόπηση: Η δερματοσκόπηση αποτελεί μία μη επεμβατική και ανώδυνη μέθοδο, κατά την οποία εξετάζονται τα χαρακτηριστικά και η μορφολογία του σπίλου.
  2. Ψηφιακή χαρτογράφηση: Θεωρείται ως η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος, αφού παρέχει πλήρη έλεγχο όλων των σπίλων του ανθρώπινου σώματος. Κατά τη διάρκεια της ειδικής αυτής εξέτασης, λαμβάνονται ψηφιακές φωτογραφίες των σπίλων, οι οποίες εξετάζονται και αναλύονται από τον ειδικό ιατρό. Οι φωτογραφίες αυτές αποθηκεύονται και αργότερα συγκρίνονται με αντίστοιχες μελλοντικές φωτογραφίες.

 

Πότε γίνεται αφαίρεση σπίλων;

Η αφαίρεση σπίλων πραγματοποιείται τόσο για ιατρικούς, όσο και αισθητικούς λόγους. Όταν υπάρχει υποψία για μελάνωμα, η αφαίρεσή του είναι επιβεβλημένη. Αφαίρεση πραγματοποιείται επιπλέον όταν ο σπίλος γίνεται ενοχλητικός στην καθημερινότητα του ασθενούς (π.χ. ερεθίζεται εξαιτίας ρούχων ή κοσμημάτων) ή επηρεάζει την εξωτερική του εμφάνιση.

Οι προτεινόμενες και ενδεδειγμένες τεχνικές περιλαμβάνουν:

  1. Αφαίρεση με χρήση Laser: Η τεχνική αυτή έχει άριστα αισθητικά αποτελέσματα, χωρίς σημάδια ή ουλές.

σπίλοι πότε πρέπει να αφαιρούνται

σπίλοι πότε πρέπει να αφαιρούνται      2. Χειρουργική εκτομή: Σε περίπτωση που ένας σπίλος κρίνεται ύποπτος για κακοήθεια, η χειρουργική εκτομή αποτελεί την μοναδική επιλογή για την πλήρη αφαίρεση της βλάβης.

 

Ποια τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής αφαίρεσης των σπίλων;

Η αφαίρεση σπίλων προσφέρει πληθώρα από πλεονεκτήματα στον ασθενή, όπως:

-Οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος

-Εξάλειψη κινδύνου ανάπτυξης μελανώματος

-Ανώδυνη διαδικασία

-Σύντομη διάρκεια μόλις 5-10 λεπτών

-Άμεσα αποτελέσματα βιοψίας

-Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

 

Αν κι εσείς ανησυχείτε για «ύποπτες ελιές», ενημερωθείτε από τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, για την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Επικοινωνία

Επικοινωνία

Καλεστε μας