τι προκαλεί η παχυσαρκία

Τι προκαλεί η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα ,σύγχρονα προβλήματα της δημόσιας υγείας. Η ραγδαία αύξηση της συχνότητας της πάθησης σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, καθώς συνοδεύεται από πληθώρα ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών προεκτάσεων.

 

Τι είναι όμως η παχυσαρκία;

Ο όρος «παχυσαρκία» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία υπάρχει υπερβάλλουσα συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Η παχυσαρκία είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του ατόμου και χαρακτηρίζεται συνήθως από υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (30 ή περισσότερο). Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (B.M.I.) είναι ένας -αναγνωρισμένος από τον Π.Ο.Υ.- δείκτης υπολογισμού της παχυσαρκίας και χρησιμοποιεί το ύψος και το σωματικό βάρος του ατόμου, ώστε να εκτιμήσει την ύπαρξη παχυσαρκίας.

 

Τι προκαλεί η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία είναι μια πάθηση που κρύβει πολλά περισσότερα από μια αλλαγή στην εικόνα του σώματος, λόγω της αύξησης του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, όταν το λίπος αυξάνεται πάνω από τα φυσιολογικά ποσοστά. ξεκινά η αθρόα αποθήκευσή του σε διάφορα όργανα του σώματος. Η δημιουργία υπερβάλλοντος σπλαγχνικού λίπους σχετίζεται με παραγωγή ορμονών που προκαλούν μεγάλες αλλαγές στο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Ως επακόλουθο, ο ασθενής με παχυσαρκία είναι επιρρεπής σε διάφορες και σοβαρές ασθένειες. Οι σοβαρότερες από αυτές είναι οι ακόλουθες:

 • σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
 • αρτηριακή υπέρταση
 • αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια
 • καρδιαγγειακές παθήσεις
 • εγκεφαλικά επεισόδια
 • ορισμένες μορφές καρκίνου
 • λιπώδες ήπαρ
 • αδυναμία γονιμοποίησης
 • αναπνευστικά προβλήματα, άπνοια ύπνου
 • πέτρες στη χολή
 • οστεοαρθρίτιδα

 

Πώς αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με την ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση. Η μόνη μακροπρόθεσμα αποτελεσματική και οριστική μέθοδος για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης, είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αποτελεί τη μοναδική οριστική θεραπεία της, προσφέροντας ριζική αλλαγή στην εικόνα του ασθενή και αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσής του. Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις διενεργούνται πλέον με σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (λαπαροσκοπική ή ρομποτική προσέγγιση).

H χειρουργική φαρέτρα κατά της παχυσαρκίας διαθέτει διαφορετικά είδη επεμβάσεων, εξαιρετικά ασφαλών και με ελάχιστο κίνδυνο επιπλοκών. Ταυτόχρονα, οι σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό, πολλές συνοδές παθήσεις της παχυσαρκίας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ΙΙ, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.

Το είδος της επέμβασης που είναι κατάλληλο για κάθε ασθενή ορίζεται από τον Χειρουργό, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του όλες τις σημαντικές παραμέτρους. Οι βασικότερες από αυτές είναι ο τύπος της παχυσαρκίας, τα κλινικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, ο τρόπος ζωής καθώς και οι διαιτητικές προτιμήσεις του. Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, ο οποίος εξειδικεύεται στη χειρουργική της παχυσαρκίας, αναφέρει τις σημαντικότερες επεμβάσεις:

 • Επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι): Διενεργείται αφαιρώντας περίπου το 85% του στομάχου, με σκοπό τη μείωση της χωρητικότητάς του και τη μειωμένη πρόσληψη τροφής.
 • Γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass): Δημιουργείται ένας μικρός γαστρικός θύλακος, ο οποίος υποδέχεται περιορισμένη ποσότητα τροφής. Ο θύλακος αυτός ενώνεται με τμήμα του λεπτού εντέρου περιφερικότερα του δωδεκαδακτύλου, με στόχο επίσης την ελαττωμένη απορρόφηση θερμίδων.
 • Γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης: Δημιουργείται ξανά ένας επιμήκης γαστρικός θύλακος ο οποίος ενώνεται αρκετά περιφερικότερα με το λεπτό έντερο, με στόχο την ισχυρή δυσαπορρόφηση θερμίδων από τα λίπη και τους υδατάνθρακες
 • Χολοπαγκρεατική εκτροπή: Ισχυρή δυσαπορροφητική επέμβαση για πιο ακραίες μορφές παχυσαρκίας.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι Διευθυντής της Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας & Διαβήτη της Κλινικής Metropolitan General και Εκλεγμένο μέλος του τετραμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Παχυσαρκίας.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του, για ένα εξειδικευμένο θεραπευτικό πλάνο της παχυσαρκίας, απόλυτα προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες.

contact

contact