xeirourgos_paxusarkias

Χειρουργός παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι μια νόσος με τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν αναγνωρίζει ηλικία, φύλο και χρώμα και δεν κάνει εξαιρέσεις. Αντιθέτως, εξελίσσεται εκθετικά και συνοδεύεται από πολυάριθμες ιατρικές καταστάσεις οι οποίες απαιτούν προσοχής και στοχευμένης θεραπείας. Ο χειρουργός παχυσαρκίας είναι ο αρμόδιος, κατάλληλα εκπαιδευμένος χειρουργός ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παχυσαρκία και τις συν-νοσηρότητές της, επιτρέποντας στον ασθενή να έχει μια υγιή ζωή, απαλλαγμένη από προβλήματα και κοινωνικούς αποκλεισμούς.

 

Ποιες χειρουργικές μεθόδους πρέπει να έχει στη φαρέτρα του ο χειρουργός παχυσαρκίας;

Δεν υπάρχει η απόλυτα τέλεια επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η επιλογή της χειρουργικής τεχνικής λοιπόν είναι μία ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία, βασιζόμενη στην εξατομικευμένη αξιολόγηση του κάθε ασθενή. Ω εκ τούτου, ο χειρουργός παχυσαρκίας πρέπει να είναι εξοικειωμένος και έμπειρος με όλες τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και παράλληλα να είναι σε θέση να επιλέξει την ιδανική μέθοδο σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή. Οι σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται κατά πλειοψηφία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι οι εξής:

  • Γαστρική πτύχωση. Ο χειρουργός διενεργεί την επέμβαση με την τεχνική της ενδίπλωσης και του περιορισμού της χωρητικότητας του στομάχου. Μετά από μία επιτυχή επέμβαση ο ασθενής έχει πρώιμο κορεσμό και περιορίζεται η πρόσληψη της τροφής.
  • Επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι). Ο χειρουργός αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου επιμήκως. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στον περιορισμό της λήψης τροφής και στην πρόκληση ανορεξίας, μέσω ορμονικών μεταβολών.
  • Γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y (γαστρικό bypass). Μέσω της επέμβασης, ο χειρουργός δημιουργεί έναν μικρό γαστρικό θύλακα από τον οποίον η τροφή προωθείται στο περιφερικό λεπτό έντερο. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η χωρητικότητα του στομάχου και η απορρόφηση θερμίδων.
  • Γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (OAGB). Ο χειρουργός παχυσαρκίας δημιουργεί έναν επιμήκη γαστρικό θύλακο τον οποίον ενώνει με το περιφερικό τμήμα του λεπτού εντέρου. Μέσω της επέμβασης επιτυγχάνεται η δυσαπορρόφηση λιπών και υδατανθράκων και ως επακόλουθο επιτυγχάνεται η ελάχιστη απορρόφηση θερμίδων.
  • Χολοπαγκρεατική εκτροπή / επέμβαση SADI-S / επέμβαση SASI. Αποτελούν δυσαπορροφητικού τύπου επεμβάσεις μέσω των οποίων ο χειρουργός επιτυγχάνει τη μεγιστοποίηση δυσαπορρόφησης θερμίδων, αποκλείοντας σημαντικό τμήμα του λεπτού εντέρου.

Επανεγχειρήσεις παχυσαρκίας. Ο εξειδικευμένος χειρουργός παχυσαρκίας πρέπει να γνωρίζει και να προσφέρει τις κατάλληλες χειρουργικές επιλογές όταν απαιτηθεί νέα χειρουργική παρέμβαση είτε λόγω επιπλοκών είτε λόγω αναποτελεσματικότητας της αρχικής επέμβασης.

Η εξειδίκευση και εμπειρία του Δρ. Χαράλαμπου Σπυρόπουλου

Ο Γενικός Χειρουργός Χαράλαμπος Σπυρόπουλος ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, στο πρώτο και μεγαλύτερο ελληνικό κέντρο αριστείας στη Χειρουργική της Παχυσαρκίας. Τα τρία επόμενα χρόνια εργάστηκε ως Επιμελητής Χειρουργός στην πανεπιστημιακή Χειρουργική κλινική του ίδιου Πανεπιστημίου. Το ενδιαφέρον του για την Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική (Λαπαροσκοπική / Ενδοσκοπική χειρουργική και Ρομποτική χειρουργική) και τη Βαριατρική – Μεταβολική Χειρουργική τον βοήθησε να χαράξει μία νέα πορεία στη σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μεταβολική χειρουργική, πραγματοποιώντας μία σειρά μετεκπαιδεύσεων σε κέντρα αναφοράς του εξωτερικού (Ζυρίχη, Μπριζ, Αννόβερο).

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος διατελεί Διευθυντής της Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος Παχυσαρκίας, Μεταβολικών Νοσημάτων και Διαβήτη του νοσοκομείου Metropolitan General. Έχοντας δημιουργήσει ένα πρότυπο κέντρο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και των μεταβολικών νοσημάτων, πλαισιωμένο από εξειδικευμένη ομάδα γαστρεντερολόγων, βαριατρικών αναισθησιολόγων, ενδοκρινολόγων, ψυχιάτρων και διαιτολόγων, προσφέρει με απόλυτη ασφάλεια τις σύγχρονες χειρουργικές επιλογές αντιμετώπισης της νόσο με τη χρήση της λαπαροσκόπησης και της ρομποτικής τεχνολογίας.

Έχοντας ενεργή ενασχόληση με την πάθηση της παχυσαρκίας και σε οργανωτικό επίπεδο, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής χειρουργικής εταιρίας παχυσαρκίας (ΕΧΕΠ) από το 2018. Από τον Ιούλιο του 2023, o Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι πλέον Γενικός Γραμματέας της ΕΧΕΠ. Παράλληλα, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λαπαροσκοπικής και Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, μέλος της Παγκόσμιας Εταιρίας Χειρουργικής αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας και των μεταβολικών νοσημάτων (IFS0)  και Μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών (ACS).

 

Εάν επιθυμείτε να αντιμετωπίσετε την παχυσαρκία οριστικά και με ασφάλεια μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο. Ο ιατρός χάρη στην πολυετή εμπειρία και εξειδίκευσή του θα σας κατευθύνει εξατομικευμένα και υπεύθυνα στη λύση του προβλήματός σας.