xeirourgos_vouvonokiliks

Χειρουργός βουβωνοκήλης

Η βουβωνοκήλη αποτελεί μια από τις συχνότερες χειρουργικές παθήσεις, με ιδιαίτερη προτίμηση στος άνδρες. Η μορφή αυτή της κήλης έχει ως χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα την εμφάνιση ενός εξογκώματος στη βουβωνική περιοχή. Το εξόγκωμα αυτό μπορεί να γίνεται ενοχλητικό όταν ο ασθενής εκτελεί συγκεκριμένες κινήσεις και να υποχωρεί όταν ξαπλώνει. Σε γενικές γραμμές, η ίδια η βουβωνοκήλη δεν είναι επικίνδυνη για τον ασθενή. Ωστόσο, οι επιπλοκές της, με κυριότερη την περίσφιξη, μπορεί να γίνουν επικίνδυνες. Ως εκ τούτου,  η έγκαιρη διάγνωση κσι αντιμετώπιση της πάθησης ειναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών της βουβωνικής χώρας, όπως και όλων των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος,  περιλαμβάνει μια ποικιλία διαγνωστικών αλγορίθμων και θεραπευτικών επιλογών που μόνο ο εξειδικευμένος Χειρουργός κηλών μπορεί να εφαρμόσει.  Είναι λοιπόν σαφές πως η αντιμετώπιση μίας κήλης δεν ειναι πια αντικείμενο οποιουδήποτε γενικού χειρουργού.

 

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της βουβωνοκήλης;

Η εμφάνιση της βουβωνοκήλης οφείλεται κυρίως στην αύξηση της πίεσης στην ενδοκοιλιακή χώρα, σε συνδυασμό με την εξασθένηση του κοιλιακού τοιχώματος. Τα άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την πάθηση είναι:

 • Άτομα που κάνουν χειρωνακτική εργασία ή σηκώνουν μεγάλα βάρη
 • Άτομα με πλεονάζον σωματικό βάρος
 • Γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης
 • Άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα ή χρόνιο βήχα
 • Οι καπνιστές

 

Πώς διαγιγνώσκεται;

Ο εξειδικευμένος χειρουργός κήλης θα διαγνώσει την πάθηση λαμβάνοντας το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, προχωρώντας σε φυσική εξέταση και όταν απαιτείται σε διαγνωστικές εξετάσεις. Κατά τη φυσική εξέταση ο ιατρός θα ψηλαφήσει την περιοχή αναζητώντας ενδείξεις που μαρτυρούν την ύπαρξη της βουβωνοκήλης. Σε περίπτωση που η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη ή χρειαστεί περισσότερες πληροφορίες για την κήλη, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει:

 • Υπερηχογράφημα
 • Αξονική ή μαγνητική τομογραφία

 

Ποιες είναι οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης που εφαρμόζει ο χειρουργός βουβωνοκήλης;

Η μοναδική μέθοδος αντιμετώπισης μίας βουβωνοκήλης ειναι χειρουργική. Η σύγχρονη χειρουργική θεραπεία, όπως αυτη διαμορφώθηκε με βάση τις αναθεωρημένες οδηγιες του 2023, περιλαμβάνει ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως η λαπαροσκοπική και ενδοσκοπική χειρουργική και η ρομποτική προσπέλαση, οι οποίες επιτρέπουν:

 • την ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενή
 • την πιο αρμονική ανατομική αποκατάσταση της κήλης
 • τη σχεδόν μηδενική απώλεια αίματος στο χειρουργείο
 • την απουσία μετεγχειρητικού πόνου
 • την άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • τη μείωση εμφάνισης επιπλοκών και υποτροπής της κήλης
 • το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

 

Χειρουργός Βουβωνοκήλης

Ο εξειδικευμένος χειρουργός βουβωνοκήλης έχει την εμπειρία, τη γνώση και την πιστοποίηση ώστε ναι εφαρμόζει το σύνολο των διαθέσιμων χειρουργικών τεχνικών. Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση ειναι εστιασμένη στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική,  οπότε παραινέσεις από χειρουργούς για “κήλη μόνο με τοπική αναισθησία “, για “κήλη με τομή που δεν πονάει ” ή ότι “η λαπαροσκόπηση δεν είναι καλή για την κήλη”, απλά υποδεικνύουν ένδεια γνώσης για το συγκεκριμένο αντικείμενο.  Από την άλλη,  τα μοναδικά οφέλη των ελάχιστα επεμβατικών ενδοσκοπικών και ρομποτικών  μεθόδων είναι εμφανή μόνον όταν το χειρουργείο διενεργείται από έναν εξειδικευμένο χειρουργό. Μην ξεχνάτε: τα εργαλεία δεν υποκαθιστούν τον χειρουργό.

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλη εμπειρία στον τομέα της χειρουργικής αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης, έχοντας πραγματοποιήσεις πάνω από 2500 περιστατικά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, ο ιατρός είναι πρωτοπόρος στην αποκατάσταση των κηλών της βουβωνικής περιοχής με τη χρήση της ελάχιστα επεμβατικής ενδοσκοπικής, εξωπεριτοναϊκής τεχνικής (TEP και eTEP) (specialized hernia surgeon). Παράλληλα, έχει λάβει ρομποτική πιστοποίηση στο νοσοκομείο Misericordia, στο Grosseto της Ιταλίας το οποίο θεωρείται κέντρο αριστείας στη ρομποτική χειρουργική και είναι proctor (εκπαιδευτής) στην εκπαίδευση άλλων χειρουργών στη ρομποτική χειρουργική των κηλών. Επίσης, ο Δρ. Σπυρόπουλος έχει τον τίτλο του Master Surgeon και Surgeon of Excellence στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος από τον ανεξάρτητο φορέα χειρουργικών πιστοποιήσεων SRC (Surgical Review Corporation), έναν τίτλο που ελάχιστοι χειρουργοί φέρουν στη χώρα μας.

 

Σε περίπτωση που εμφανίζετε συμπτώματα βουβωνοκήλης ή έχετε χειρουργηθεί στο παρελθόν και η κήλη σας έχει υποτροπιάσει, επικοινωνήστε με τον Δρ. Σπυρόπουλο για να ορίσει ένα θεραπευτικό πλάνο που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημά σας.