3 σημαδια βουβωνοκηλης

Τα 3 πιο ανησυχητικά σημάδια της Βουβωνοκήλης

 

Η Βουβωνοκήλη, είναι η πλέον συχνή μορφή κήλης και εμφανίζεται κατά βάση στον ανδρικό πληθυσμό (25 φορές συχνότερα σε σχέση με τις γυναίκες). Υπάρχουν κάποια ανησυχητικά σημάδια, τα οποία μας βοηθούν να αναγνωρίζουμε τη Βουβωνοκήλη και να αναζητούμε ιατρική φροντίδα όταν αυτά εμφανιστούν.

Τι είναι όμως η Βουβωνοκήλη;

 

Το εσωτερικό μέρος της κοιλιακής κοιλότητας περιβάλλεται από μια πολύ λεπτή μεμβράνη, το περιτόναιο. Πάνω από αυτή τη μεμβράνη βρίσκονται τα μυϊκά τοιχώματα της κοιλίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιουργείται ένα χάσμα σε κάποιο ευένδοτο σημείο των τοιχωμάτων και ένα τμήμα ενός ενδοκοιλιακού σπλάχνου ή λιπώδους ιστού προβάλλει μέσα από αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ψηλαφητού εξογκώματος, το οποίο ονομάζεται κήλη. Όταν το εξόγκωμα παρουσιάζεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας (στο ύψος του βουβωνικού πόρου), τότε η κήλη αυτή ονομάζεται Βουβωνοκήλη.

 

Πότε η Βουβωνοκήλη εμφανίζει συμπτώματα;

 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών με Βουβωνοκήλη, οι οποίοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα στα πρώτα στάδια της νόσου. Πολλοί από αυτούς διαπιστώνουν τυχαία μια διόγκωση στη βουβωνική τους περιοχή, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από ελάχιστη ενόχληση. Στον αντίποδα, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών εμφανίζει συμπτώματα, τα οποία μάλιστα είναι χαρακτηριστικά της Βουβωνοκήλης. Ακόμη και στις ασυμπτωματικές βουβωνοκήλες ωστόσο, η αντιμετώπιση από τη στιγμή της διάγνωσης δε θα πρέπει να αναβάλλεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Ποιοι συνήθως μπορούν να εμφανίσουν Βουβωνοκήλη:

 

Η Βουβωνοκήλη, στη συντριπτική πλειοψηφία της, δημιουργείται λόγω της αύξησης της πίεσης στην ενδοκοιλιακή χώρα. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανιστεί συχνότερα σε:

 

 • Άτομα που ασχολούνται με βαριές χειρωνακτικές εργασίες
 • Άτομα που σηκώνουν μεγάλα βάρη
 • Άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό
 • Γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης
 • Άτομα με παχυσαρκία
 • Χρόνιους καπνιστές
 • Άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Άτομα με ανατομικές διαταραχές

 

Τα 3 πιο ανησυχητικά σημάδια της Βουβωνοκήλης

 

Η Βουβωνοκήλη παρουσιάζει ορισμένα ανησυχητικά συμπτώματα που όταν ο ασθενής τα εμφανίσει θα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε ιατρική εξέταση.

Τα 3 πιο ανησυχητικά σημάδια της Βουβωνοκήλης, είναι τα ακόλουθα:

 

 1. H παρουσία μυϊκού άλγους (πιάσιμο μυών): Πολλές φορές, στη βουβωνική περιοχή εμφανίζεται ένας καυστικός πόνος, ο οποίος οφείλεται στο μυϊκό “σκίσιμο” της περιοχής. Σε επόμενο στάδιο, ο πόνος αυτός ακολουθείται από την παρουσία ενός μικρού ογκιδίου, του οποίου η ύπαρξη ανησυχεί τον ασθενή.
 2. Η διόγκωση στη βουβωνική χώρα: Η διόγκωση στο πάσχον σημείο μπορεί να είναι μόνιμη ή να εμφανίζεται περιοδικά. Πιο συγκεκριμένα, η κήλη μπορεί να είναι ‘ανατάξιμη’, δηλαδή να είναι δυνατή η επαναφορά του περιεχομένου στην αρχική του θέση. Ακόμη, μπορεί να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται ο ασθενής.
 3. Η διόγκωση που συνοδεύεται από πόνο: Συχνά, η διόγκωση συνδυάζεται με ήπιο ή και έντονο πόνο. Ο πόνος αυτός επιδεινώνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (βήχας, σωματική άσκηση κλπ.) ή με τις κινήσεις του εντέρου.

Σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο από τα ανησυχητικά σημάδια της Βουβωνοκήλης, δεν θα πρέπει να το αγνοήσετε. Η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης, θα οδηγήσει και στην καλύτερη διαχείριση και θεραπεία της.

 

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στην Ελλάδα που έχει λάβει 2 πιστοποιήσεις ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησής σας.