Είδη χειρουργικών επεμβάσεων κατά της παχυσαρκίας

Είδη χειρουργικών επεμβάσεων κατά της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι μια νόσος η οποία πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αν και η ίδια θεωρείται αυτόνομη πάθηση, παράλληλα σχετίζεται με άλλα πολυάριθμα και σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες αντιμετώπισής της μέσω της διατροφής και της άσκησης, πολλοί ασθενείς δεν καταφέρνουν να απαλλαχθούν από αυτήν. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες αφού χάσουν λίγο βάρος με εντατική προσπάθεια, στη συνέχεια τα παρατούν, απογοητεύονται και καταλήγουν να παίρνουν πίσω ακόμη περισσότερο.

Εξαιτίας αυτού του φαύλου κύκλου, αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε η χειρουργική θεραπεία, η οποία με διάφορες τεχνικές, αποτελεί τη μοναδική μακροπρόθεσμα αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

 

Σύγχρονες επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας

Οι σύγχρονες επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας διενεργούνται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά και είναι οι εξής:

 • Γαστρική πτύχωση: Η επέμβαση διενεργείται μέσω της ενδίπλωσης και περιορισμού της χωρητικότητας του στομάχου. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία επέρχεται πρώιμος κορεσμός και περιορισμός πρόσληψης τροφής.
 • Επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι): Αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου (έως και το 85%) επιμήκως, οδηγώντας στην περιορισμένη λήψη τροφής και την πρόκληση ανορεξίας μέσω ορμονικών μηχανισμών.
 • Γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass): Δημιουργείται ένας μικρός γαστρικός θύλακος μέσω του οποίου η τροφή προωθείται στο περιφερικό λεπτό έντερο. Η διαδικασία έχει ως στόχο να περιορίσει την χωρητικότητα του στομάχου και την απορρόφηση θερμίδων από τον οργανισμό.
 • Γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (OAGB): Δημιουργείται ένας επιμήκης γαστρικός θύλακος ο οποίος ενώνεται με το λεπτό έντερο αρκετά περιφερικά, οδηγώντας στη δυσαπορρόφηση λιπών και υδατανθράκων, προκαλώντας ελάχιστη απορρόφηση θερμίδων.
 • Χολοπαγκρεατική εκτροπή / επέμβαση SADI-S / επέμβαση SASI: Δυσαπορροφητικού τύπου επεμβάσεις με στόχο την μεγιστοποίηση δυσαπορρόφησης θερμίδων, μέσω αποκλεισμού σημαντικού τμήματος του λεπτού εντέρου.
 • Επανεγχειρήσεις παχυσαρκίας: Διενεργούνται σε περιπτώσεις όπου τα αποτελέσματα μίας προηγούμενης επέμβασης παχυσαρκίας δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα ή εμφανιστούν επιπλοκές.

 

Ποια είναι τα οφέλη των επεμβάσεων παχυσαρκίας;

Οι επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας έχει σαφώς αποδειχθεί ότι έχουν πολλαπλά οφέλη: Δεν είναι μόνο ότι οδηγούν σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, αλλά ταυτόχρονα έχουν ευεργετική επίδραση στα συνοδά της παχυσαρκίας νοσήματα, αυξάνοντας τη συνολική επιβίωση του ασθενούς. Συγκεκριμένα σχετίζονται άμεσα με:

 • Αντιμετώπιση διαβήτη τύπου 2
 • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
 • Αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
 • Μείωση του πόνου στις αρθρώσεις
 • Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων
 • Ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης
 • Αύξηση του προσδόκιμου ζωής

 

Επεμβάσεις παχυσαρκίας: Ιδανικοί υποψήφιοι

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού κατά της παχυσαρκίας το 2023, τα άτομα με παχυσαρκία τύπου ΙΙ (δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος > 35) έχουν απόλυτη ένδειξη να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση κατά της παχυσαρκίας. Ωστόσο, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση, αξιολογούνται και άλλοι παράγοντες, πέραν του δείκτη μάζας σώματος. Δύο εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η ηλικία και η γενικότερη κατάσταση της υγείας των ασθενών. Επιπλέον, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν κατανοήσει πλήρως τα οφέλη και τους κινδύνους της επέμβασης στην οποία πρόκειται να υποβληθούν και να είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους μετά από αυτήν.

Η χειρουργική επέμβαση κατά της παχυσαρκίας δεν είναι μια αυθόρμητη απόφαση αλλά απαιτεί κατάλληλο έλεγχο και προετοιμασία του ασθενή. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, είναι εκλεγμένο μέλος του τετραμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (Ε.Χ.Ε.Π.) και έχει εξειδίκευση στη χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με κλινικά σοβαρή παχυσαρκία και διαβήτη. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να αντιμετωπίσετε οριστικά την παχυσαρκία και να αποκαταστήσετε την υγεία σας.