Εξόγκωμα στην κοιλιά

Εξόγκωμα στην κοιλιά

Η παρουσία ενός εξογκώματος στην περιοχή της κοιλιάς συνήθως προκαλεί ανησυχία και φόβο στον ασθενή. Φυσικά, ένα εξόγκωμα στην κοιλιά δεν υποδηλώνει ξεκάθαρα κάποια συγκεκριμένη πάθηση, αλλά μπορεί να σχετίζεται με μία πληθώρα καταστάσεων. Η πιο κοινή αιτία των κοιλιακών εξογκωμάτων ωστόσο είναι μία κήλη του κοιλιακού τοιχώματος.

 

Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν αν αντιληφθείτε ένα εξόγκωμα στην κοιλιακή χώρα;

Καταρχάς, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε και μην χάσετε την ψυχραιμία σας. Συνήθως, ένα εξόγκωμα υποδηλώνει καλοήθεια και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά αφού διαπιστωθεί η αιτία εμφάνισής του. Συνεπώς, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού στον ιατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει εξατομικευμένα. Παράλληλα, εάν παρατηρήσατε ότι το εξόγκωμα σας προκαλεί πόνο όταν κάνετε κάποια συγκεκριμένη κίνηση, προσπαθήστε να την αποφύγετε μέχρι να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

 

Ποια είναι η κυριότερη αιτία εμφάνισης ενός κοιλιακού εξογκώματος;

Βασικότερη αιτία εμφάνισής του αποτελεί η κήλη του κοιλιακού τοιχώματος. Μια κήλη εμφανίζεται στο κοιλιακό τοίχωμα όταν κάποιο ενδοκοιλιακό όργανο προβάλλει μέσω ενός αδύναμου σημείου του. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι καλοήθεις καταστάσεις όπως το λίπωμα, η κύστη, το αιμάτωμα αλλά και η ανάπτυξη ενός κακοήθους όγκου.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος;

Το συχνότερο σύμπτωμα που συνοδεύει μια κήλη είναι ένα εξόγκωμα στην περιοχή εμφάνισής της. Κύριο χαρακτηριστικό του εξογκώματος είναι ότι γίνεται περισσότερο αντιληπτό ή επώδυνο όταν ο ασθενής τεντώνεται, βήχει ή σηκώνει βάρος. Σε ορισμένες περιπτώσεις το εξόγκωμα αυτό μπορεί να αναταχθεί στην αρχική του θέση εάν του ασκηθεί πίεση (ανατάξιμη κήλη). Φυσικά, η ανάταξη της κήλης δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς σε μια επόμενη κίνηση αυτή θα ξαναεμφανιστεί.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος μπορεί να εμφανιστεί σε άντρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες εμφάνισής της. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

  • Φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης
  • Παχυσαρκία
  • Πολλαπλές εγκυμοσύνες
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Χρόνιος βήχας
  • Γενετική προδιάθεση
  • Βαριά χειρωνακτική εργασία
  • Συστηματική άρση μεγάλου βάρους
  • Κάπνισμα
  • Υπερπλασία προστάτη

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση της κήλης, ο ιατρός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα προχωρήσει σε φυσική εξέταση. Κατά τη φυσική εξέταση θα ψηλαφήσει το εξόγκωμα στην κοιλιά και θα ελέγξει τα επιμέρους χαρακτηριστικά του (μέγεθος, πρόκληση πόνου κλπ.). Σε ορισμένες περιπτώσεις, για την επιβεβαίωση της κήλης μπορεί να απαιτηθούν επιπλέον εξετάσεις όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία.

 

Εξόγκωμα στην κοιλιά: Πότε πρέπει να ζητήσω βοήθεια

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία ενός εξογκώματος στην κοιλιά αποτελεί από μόνη της μια κατάσταση η οποία πρέπει να οδηγεί τον ασθενή στον ιατρό του. Ιδιαίτερα εάν το εξόγκωμα συνοδεύεται από επιμέρους συμπτώματα όπως δυσφορία, πόνο και πυρετό, η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας θα πρέπει να είναι άμεση, διότι μπορεί να έχει εμφανιστεί μια επικίνδυνη επιπλοκή της κήλης η οποία ονομάζεται περίσφιξη.

 

Η σύγχρονη χειρουργική τεχνολογία μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, όπως είναι η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική, καθιστώντας την οριστική αντιμετώπισή τους πιο σύντομη και ανώδυνη από ποτέ. Εάν εμφανίσετε κάποιο εξόγκωμα στην κοιλιά επικοινωνήστε σήμερα με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, Master Surgeon & Surgeon of Excellence στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, για να ορίσει ένα εξειδικευμένο θεραπευτικό πλάνο για εσάς.