Κύστη κόκκυγα laser

Κύστη κόκκυγα: θεραπεία με τη χρήση Laser

Η κύστη κόκκυγα, μία πάθηση που ταλαιπωρούσε ιδιαίτερα τον ασθενή στο παρελθόν κατά την αποθεραπεία μετά από κλασική χειρουργική αποκατάσταση, μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη χρήση θεραπευτικού Laser. Η θεραπεία laser ανήκει στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, επιτρέποντας την άμεση επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Τι είναι όμως η κύστη κόκκυγα;

Η κύστη κόκκυγα, αποτελεί μια χρόνια φλεγμονή η οποία εντοπίζεται στη δερματική περιοχή του κόκκυγα. Σε πολλές περιπτώσεις, παράλληλα με την κύστη κόκκυγα μπορεί να συνυπάρχουν ορισμένα συρίγγια τα οποία καταλήγουν σε μικρές οπές στο δέρμα της προσβεβλημένης περιοχής. Χαρακτηριστικά της φλεγμονής είναι ο πόνος και η έντονη ενόχληση που τη συνοδεύουν, τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ασθενών.

 

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα που προκαλεί η φλεγμαίνουσα κύστη κόκκυγα;

Σε αρχικό στάδιο και πριν την σοβαρότερη εξέλιξη της πάθησης, τα συμπτώματα είναι ήπια και περιλαμβάνουν ενόχληση, ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή. Ωστόσο, καθώς η πάθηση εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο έντονα. Σε πολλές περιπτώσεις ξεκινά η συσσώρευση πύου στο εσωτερικό της κύστης (αποστηματοποίηση), μία κατάσταση εξαιρετικά επίπονη που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως ο πυρετός, η κακουχία και ο εντονότατος πόνος. Η δημιουργία αποστήματος απαιτεί άμεση χειρουργική παροχέτευση ώστε να υποχωρήσει η οξεία φάση της φλεγμονής και να ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο η οριστική θεραπεία.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της κύστης κόκκυγα;

Η διάγνωση γίνεται από έναν εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, ο οποίος χάρη στην εμπειρία του είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πάθηση και να αποκλείσει άλλες με παρόμοια συμπτωματολογία. Η κύρια εξέταση η οποία επιβεβαιώνει την ύπαρξη της κύστης κόκκυγα είναι η κλινική εξέταση του ασθενούς. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μπορεί ο ιατρός να ζητήσει συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία. Μέσω των συγκεκριμένων εξετάσεων ο ιατρός θα αποκτήσει σημαντικές πληροφορίες όπως το μέγεθος της φλεγμονής και ο αριθμός των συριγγίων.

 

Κύστη κόκκυγα – Θεραπεία με laser

Η θεραπεία με laser είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, μέσω της οποίας αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η κύστη κόκκυγα. Η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση διενεργείται με τη χορήγηση γενικής ή τοπικής αναισθησίας. Πριν την επέμβαση προηγείται ο λεπτομερής καθαρισμός των τριχών και των θυλάκων της κύστης, ενώ στη συνέχεια εφαρμόζεται η ειδική δέσμη laser η οποία προκαλεί την καταστροφή των τοιχωμάτων της κύστης.

 

Κύστη κόκκυγα – Πλεονεκτήματα της θεραπείας laser

Η θεραπεία με laser έχει σαφή πλεονεκτήματα για τον ασθενή τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και στη μετεγχειρητική του εξέλιξη. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα είναι τα παρακάτω:

 • Αναίμακτη και ανώδυνη θεραπεία
 • Σύντομη διάρκεια της θεραπείας (15 λεπτά)
 • Δεν απαιτείται η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο
 • Άμεση επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινότητα
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα από το οποίο απουσιάζουν τα σημάδια και οι ουλές
 • Απουσία καθημερινών, επώδυνων αλλαγών του τραύματος, οι οποίες απαιτούνται σε άλλες μεθόδους (θεραπεία με νυστέρι)
 • Δυνατότητα ανώδυνης επανάληψης της θεραπείας εάν αυτή κριθεί απαραίτητη από τον θεράποντα ιατρό

 

Η κύστη κόκκυγα, αν αφεθεί χωρίς οριστική θεραπεία, μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση και να περιορίσει πολλές απλές καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς. Εάν εμφανίζετε ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματά της, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο. Ο ιατρός έχει την εξειδίκευση και εμπειρία για να σας οδηγήσει στην πλήρη ίαση και να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στο πρόγραμμά σας το συντομότερο δυνατό.

Όταν η φλεγμονή βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ο ασθενής θα παρατηρήσει μια ενόχληση και ερυθρότητα στην περιοχή του κόκκυγα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τα συμπτώματα θα γίνουν πιο έντονα με αποτέλεσμα την συσσώρευση πύου στην κύστη που μπορεί να προκαλέσει πυρετό και κακουχία.

 

Διότι ο πόνος μπορεί να γίνει πολύ έντονος,  η φλεγμονή να επεκταθεί και να περιορίσει τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Ο εξειδικευμένος γενικός χειρουργός θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή και ίσως να τον παραπέμψει σε περαιτέρω εξετάσεις για την διαπίστωση του μεγέθους της φλεγμονής και την χαρτογράφηση των συριγγίων, όπως:

 • Υπερηχογράφημα
 • Μαγνητική τομογραφία

 

Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι ελάχιστα επεμβατική και διαθέτει άψογα αποτελέσματα. Αφού χορηγηθεί στον ασθενή τοπική ή γενική αναισθησία, πραγματοποιείται λεπτομερής καθαρισμός τόσο των τριχών όσο και των θυλάκων της κύστης. Έπειτα, με την εφαρμογή ενέργειας μέσω μιας ειδικής ίνας laser, καταστρέφονται τα τοιχώματα της κύστης.

 

Διότι διαθέτει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την φλεγμαίνουσα περιοχή.

 • Ανώδυνη θεραπεία
 • Η θεραπεία διαρκεί μόλις 15 λεπτά
 • Επιστροφή στο σπίτι την ίδια ημέρα
 • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Δεν απαιτείται καθημερινή αλλαγή του τραύματος
 • Δυνατότητα επανάληψης της θεραπείας, εάν χρειαστεί