Εκτεταμένη ενδοσκοπική αποκατάσταση κηλών της κοιλιακής χώρας (τεχνική eTEP)

Εκτεταμένη ενδοσκοπική αποκατάσταση κηλών της κοιλιακής χώρας (τεχνική eTEP)

Οι κοιλιοκήλες, δηλαδή οι κήλες που εμφανίζονται στην κεντρική κοιλιακή χώρα αποτελούν πολύ συχνές χειρουργικές παθήσεις. Τα κυριότερα είδη των κοιλιοκηλών είναι τρία: η επιγαστρική κήλη, η ομφαλοκήλη και η μετεγχειρητική κήλη. Με την εξέλιξή τους, οι κοιλιοκήλες μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές οι οποίες μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον ασθενή. Για τον λόγο αυτό, η χειρουργική αντιμετώπισή τους κρίνεται απαραίτητη. Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμες σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές που επιτρέπουν την αντιμετώπιση των κηλών με ασφαλέστερο, ανώδυνο και ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Η ενδοσκοπική τεχνική e-TEP αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο ελάχιστης επεμβατικότητας, η οποία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και κατά τη μετεγχειρητική του πορεία.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην εμφάνιση μιας κοιλιοκήλης;

Μια κοιλιοκήλη εμφανίζεται συνήθως όταν υπάρχουν συνθήκες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, ιδιαίτερα όταν ήδη υπάρχει ένα εξασθενημένο κοιλιακό τοίχωμα. Ειδικότερα, οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι οι ακόλουθοι:

 • Η παχυσαρκία
 • Η χειρωνακτική εργασία
 • Η άρση βαρών
 • Χρόνιες καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση όπως χρόνιος βήχας ή δυσκοιλιότητα
 • Οι πολλαπλές εγκυμοσύνες
 • Οι απότομες αυξομειώσεις του βάρους
 • Η παρουσία υγρού εσωτερικά της κοιλιάς
 • Η λήψη κορτιζόνης
 • Ο διαβήτης
 • Το κάπνισμα
 • Μια ουλή από προηγούμενη επέμβαση

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα μιας κοιλιοκήλης;

Το κυριότερο σύμπτωμα που συνοδεύει μια κοιλιοκήλη είναι η ορατή διόγκωση του δέρματος στο σημείο που έχει δημιουργηθεί η κήλη. Με την εξέλιξη όμως της πάθησης δεν αποκλείεται να εμφανιστούν επιμέρους συμπτώματα όπως η ενόχληση και ο πόνος στην περιοχή. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα όταν ο ασθενής προσπαθεί να σηκώσει ένα βαρύ αντικείμενο ή πραγματοποιεί μια απότομη κίνηση.

Πώς αντιμετωπίζεται μια κοιλιοκήλη;

Μία κοιλιοκήλη μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά μόνο μέσω της χειρουργικής επέμβασης. Οι συντηρητικές μέθοδοι προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση επιπλοκών και να αντιμετωπίσουν οριστικά το πρόβλημα.

Ενδοσκοπική οπισθομυική αποκατάσταση κοιλιοκήλης (τεχνική e-TEP Rives Stoppa)

Η ολικώς εξωπεριτοναϊκή οπισθομυική ενδοσκοπική αποκατάσταση μίας κοιλιοκήλης αποτελεί μια σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Συγκεκριμένα, διενεργείται με τη χρήση ειδικών χειρουργικών εργαλείων τα οποία εισάγονται στο σώμα μέσω πολύ μικρών τομών. Η διαφορά της από τις υπόλοιπες μεθόδους είναι ότι οι χειρουργικοί χειρισμοί δεν πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της κοιλίας αλλά στο εσωτερικό των μυϊκών διαμερισμάτων του κοιλιακού τοιχώματος. Κατά συνέπεια επιτρέπεται η αποφυγή των συμφύσεων από παλαιότερες επεμβάσεις και επιτυγχάνεται η ολική ανακατασκευή του κοιλιακού τοιχώματος. Παράλληλα, το πλέγμα τοποθετείται σε ιδανικό σημείο χωρίς να έρχεται σε επαφή με τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών και κινδύνου υποτροπής της κήλης.

Ρομποτική Ενδοσκοπική Χειρουργική Αποκατάσταση κοιλιοκήλης (ρομποτική τεχνική e-TEP)

Η ρομποτική χειρουργική είναι η πιο σύγχρονη τεχνική ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής αποκατάστασης του κοιλιακού τοιχώματος. Κατά το ρομποτικό χειρουργείο, ο χειρουργός βρίσκεται πάνω από τη ρομποτική κονσόλα και όχι πάνω από τον ασθενή όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη επέμβαση. Από εκείνο το σημείο χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία, παρακολουθώντας το χειρουργικό πεδίο μέσω μιας οθόνης υψηλής ανάλυσης.

 

Η προσθήκη της ρομποτικής τεχνολογίας στην τεχνική της ενδοσκοπικής εξωπεριτοναϊκής αποκατάστασης των κοιλιοκηλών (robotic eTEP) απογείωσε την τεχνική και άνοιξε ένα νέο δρόμο για τη χειρουργική κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδος αυτή επέτρεψε την ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση ακόμη και των πιο σύνθετων κηλών, μέσω ειδικών χειρουργικών παραλλαγών όπως είναι ο οπίσθιος μυϊκός διαχωρισμός (eTEP-TAR).

 

Καθοριστικός όμως παράγοντας για την ορθή εφαρμογή και την επιτυχία των τεχνικών ενδοσκοπικής αποκατάστασης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι η εμπειρία και εξειδίκευση του χειρουργού και η επιλογή του κατάλληλου χειρουργικού κέντρου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο MD, FACS. Ο ιατρός κατέχει τον τίτλο του Master Surgeon στη Χειρουργική Αντιμετώπιση των Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος και έχει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στη χρήση ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών.