η ζωή μετά το γαστρικό μανίκι

Η ζωή μετά την επέμβαση sleeve (γαστρικό μανίκι)

Μια από τις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι το γαστρικό μανίκι (sleeveεπιμήκης γαστρεκτομή). Η μέθοδος αυτή έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να χάσουν τα περιττά κιλά και να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό βάρος. Παρά την εξαιρετική δημοτικότητα της μεθόδου ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πτυχές της που δεν είναι απολύτως κατανοητές από το ευρύ κοινό. Σε αυτό το άρθρο θα δοθούν πληροφορίες σχετικά με τη ζωή μετά το γαστρικό μανίκι, τις οποίες είναι καλό να γνωρίζει όποιος ενδιαφέρεται να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επέμβαση.

 

Πώς διενεργείται το γαστρικό μανίκι;

Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, δηλαδή μέσω 4 – 5 μικρών τομών στην ανώτερη επιφάνεια της κοιλίας. Ο χειρουργός περνά μέσα από τις μικρές τομές μια πολύ μικρή κάμερα και τα ειδικά, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά εργαλεία. Μέσω αυτών και με τους κατάλληλους χειρισμούς, είτε άμεσα είτε μέσω της ρομποτικής κονσόλας, αφαιρεί ένα μεγάλο τμήμα του στομάχου (περί το 80%), ώστε να περιοριστεί η χωρητικότητά του και να ελαχιστοποιηθεί η παραγωγή των ορμονών που αυξάνουν την όρεξη.

 

Ποια οφέλη θα έχω μετά την επέμβαση;

Το γαστρικό μανίκι είναι μια επέμβαση με πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή:

  • Χάρη στο μικρότερο μέγεθος του στομάχου συντελεί στον άμεσο κορεσμό κατά τη λήψη της τροφής
  • Κατά την επέμβαση δεν εισέρχεται κάποιο ξένο σώμα στον ασθενή
  • Μετά την επέμβαση δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής
  • Δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος μεταβολικών επιπλοκών μετεγχειρητικά

 

Ποια διατροφή θα πρέπει να ακολουθήσω μετά το γαστρικό μανίκι;

Την επόμενη ημέρα μετά την επέμβαση και για περίπου μία εβδομάδα θα πίνετε μόνο υγρά, χωρίς να καταναλώσετε κάποια άλλη τροφή. Αφού φύγετε από το νοσοκομείο, θα προσθέσετε στη διατροφή σας πρωτεϊνικά ροφήματα και μετά τις πρώτες 7 ημέρες και πολτοποιημένες τροφές για ένα σύνολο περίπου 4 εβδομάδων. Μετά τον πρώτο μήνα θα περάσετε στην κατανάλωση μαλακών στερεών τροφών.

 

Αυτό που θα πρέπει να έχετε κατά νου και θα σας τονιστεί και πριν την επέμβαση, είναι ότι ο τρόπος που θα τρώτε από εδώ και πέρα θα αλλάξει και θα πρέπει να προσαρμοστείτε σε αυτόν. Ειδικότερα:

  • Θα πρέπει να μασάτε πολύ καλά το φαγητό σας πριν την κατάποση.
  • Δε θα πρέπει να πίνετε υγρά την ώρα του φαγητού, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερπλήρωση του στομάχου.
  • Τα υγρά θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον μισή ώρα μετά το γεύμα.
  • Θα πρέπει να αποφεύγετε τα αναψυκτικά και τα σνακ που περιλαμβάνουν πολλές θερμίδες.
  • Μετά από ένα χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση, ίσως χρειαστεί να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής, ανάλογα με τις διατροφικές σας ανάγκες και ελλείψεις.

 

Με την πάροδο του χρόνου, επέρχεται μία μικρή αύξηση της προσλαμβανόμενης τροφής. Όμως ακόμη και τότε, ο ασθενής δεν επανέρχεται πλήρως στις διατροφικές συνήθειες που είχε πριν την επέμβαση. Βασική προϋπόθεση από εδώ και στο εξής είναι η κατανάλωση τροφών με μέτρο και ισορροπία.

 

Υπάρχουν επιπλοκές που πρέπει να γνωρίζω μετά το γαστρικό μανίκι;

Όπως σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση για την παχυσαρκία, έτσι και μετά το γαστρικό μανίκι μπορεί να προκύψουν ορισμένες επιπλοκές. Οι επιπλοκές που εμφανίζονται αμέσως μετά την επέμβαση αφορούν ένα ποσοστό περίπου 1% των ασθενών και μπορεί να περιλαμβάνουν κυρίως τη διαφυγή στο σημείο διατομής και την αιμορραγία.

Το γαστρικό μανίκι μπορεί να είναι εξαιρετικά επιτυχές, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές και να ακολουθεί τις οδηγίες του ιατρού του. Εάν είστε και εσείς αποφασισμένοι να αντιμετωπίσετε την παχυσαρκία και αναζητάτε την ιδανική μέθοδο για εσάς, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό, Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο. Ο ιατρός, χάρη στην πολυετή εμπειρία του στη βαριατρική χειρουργική θα σας κατευθύνει κατάλληλα στη μέθοδο που θα ανταποκριθεί καλύτερα στις δικές σας ανάγκες και προσδοκίες.