Παθήσεις εντέρου συμπτώματα

Ύποπτα συμπτώματα για τις παθήσεις του παχέος εντέρου

Το παχύ έντερο είναι ένα τμήμα του γαστρεντερικού συστήματος το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από πολλές και διαφορετικές παθήσεις, με σημαντικές επιπτώσεις ενίοτε στον οργανισμό. Είναι ωστόσο ιδιαίτερα θετικό πως ορισμένες παθήσεις του παχέος εντέρου μπορούν να γίνουν αντιληπτές στα αρχικά ακόμη στάδιά τους, μέσω ορισμένων χαρακτηριστικών συμπτωμάτων που προκαλούν.

 

Ποιες είναι όμως οι βασικότερες παθήσεις του παχέος εντέρου;

Οι πιο συχνές παθήσεις που προσβάλλουν το παχύ έντερο είναι οι ακόλουθες:

 

Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου

Πρόκειται για την ανάπτυξη εκκολπωμάτων (προσεκβολών σαν μικρά «σακουλάκια») σε αδύναμα σημεία του τοιχώματος του παχέος εντέρου. Τα συχνότερα προβλήματα των εκκολπωμάτων είναι η πρόκληση αιμορραγίας και η φλεγμονή τους, γνωστή και ως εκκολπωματίτιδα. Τα κύρια συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας είναι ο πόνος στην αριστερή κατώτερη κοιλιακή περιοχή, ο πυρετός και οι διαταραχές των γαστρεντερικών κενώσεων.

 

Πολύποδες παχέος εντέρου

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου αποτελούν οζίδια που εμφανίζονται στο εσωτερικό μέρος του τοιχώματός του. Στην πλειοψηφία τους είναι καλοήθεις, ωστόσο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις (ιδίως επί μικρού μεγέθους) οι πολύποδες είναι ασυμπτωματικοί, τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα είναι η αιμορραγία από το ορθό, οι διαταραχές στις κενώσεις και η αποβολή βλέννας.

 

Ελκώδης κολίτιδα

Είναι μία ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει το παχύ έντερο και προκαλεί σοβαρές φλεγμονώδεις αλλοιώσεις στο τοίχωμά του. Τα συχνότερα συμπτώματα που τη συνοδεύουν, ιδίως επί εξάρσεων της πάθησης, είναι ο κοιλιακός πόνος, η αιμορραγία και η διάρροια.

 

Εντερική απόφραξη (ειλεός)

Η εντερική απόφραξη όπως δηλώνει και το όνομά της εμφανίζεται όταν αποφράσσεται ο αυλός του εντέρου. Η συνηθέστερη αιτία απόφραξης του παχέος εντέρου είναι ο καρκίνος και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την αναστολή αποβολής αερίων και κοπράνων, τον μετεωρισμό της κοιλίας, τον έντονο πόνο και τον έμετο που μπορεί να είναι κοπρανώδης.

 

Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού

Οι δύο αυτοί τύποι καρκίνου είναι αρκετά συχνοί και εμφανίζονται κυρίως σε άτομα άνω των 45 ετών. Χαρακτηριστικά συμπτώματά τους αποτελούν το αίμα στα κόπρανα, οι αλλαγές στις συνήθειες της κένωσης, η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η αναιμία και ο τοπικός ερεθισμός και κνησμός του πρωκτού.

 

Παθήσεις παχέος εντέρου: Συμπτώματα και θεραπεία

Τα συμπτώματα των παθήσεων του παχέος εντέρου καθορίζονται από την υποκείμενη πάθηση, αν και ορισμένες από αυτές έχουν παρόμοια συμπτωματολογία. Ο ασθενής που εμφανίζει κάποιο από αυτά θα πρέπει να προγραμματίσει μια επίσκεψη στον ιατρό του το συντομότερο δυνατόν. Ο λόγος είναι ότι η ταχύτερη διάγνωση θα οδηγήσει σε ταχύτερη και οριστική θεραπεία, αποφεύγοντας την απειλητική εξέλιξη ορισμένων παθήσεων.

 

Σε περίπτωση που εμφανίσετε ένα ή περισσότερα συμπτώματα τα οποία εμπίπτουν σε κάποια από παραπάνω περιπτώσεις, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο. Ο ιατρός αφού λάβει το ιατρικό ιστορικό σας και σας εξετάσει προσεκτικά, θα προχωρήσει στον κατάλληλο διαγνωστικό αλγόριθμο για την εξακρίβωση της πάθησής σας και στη συνέχεια θα ορίσει το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο για εσάς.