Διατροφή μετά την κήλη

Διατροφή μετά την κήλη


Τι είναι η Κήλη;

Η Κήλη εμφανίζεται όταν ένα ενδοκοιλιακό κινητό όργανο ή τμήμα λιπώδους ιστού προβάλλει κάτω από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος, μέσω ενός χάσματος. Οι συχνότεροι τύποι κήλης κοιλιακού τοιχώματος είναι η Βουβωνοκήλη, η Μηροκήλη, η Ομφαλοκήλη, η Επιγαστρική κήλη και η Μετεγχειρητική κήλη.

Πώς δημιουργείται μια Κήλη; 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί μια κήλη στο ανθρώπινο σώμα. Τα πιο συχνά αίτια εμφάνισης της κήλης, είναι:

  • Η έγερση βαρέων αντικειμένων
  • Η χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Ο συνεχής δυνατός βήχας ή το φτέρνισμα
  • Η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, το κάπνισμα

Ποια διατροφή ακολουθείται μετά τη χειρουργική αποκατάσταση της κήλης;

Η εφαρμογή των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών (λαπαροσκοπική και ρομποτική προσπέλαση) στην αντιμετώπιση των περισσοτέρων μορφών κήλης έχει ουσιαστικά μετατρέψει τη χειρουργική αποκατάσταση της κήλης σε χειρουργείο μίας ημέρας, με άμεση επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες αλλά και σε φυσιολογικό διατροφικό πλάνο. Η απουσία μετεγχειρητικού πόνου και οι ελάχιστοι χειρουργικοί χειρισμοί ουσιαστικά επιτρέπουν τη λήψη τροφής λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Αμέσως μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση μίας κήλης λοιπόν, οι ασθενείς συνήθως εντός δύο ωρών λαμβάνουν υγρά. Προοδευτικά, στο διατροφικό πλάνο προστίθενται χυμοί και σούπες καθώς και ποσότητες ξηρής τροφής.

Μετά την επέμβαση αποκατάστασης κήλης υπάρχει μικρή πιθανότητα να παρουσιαστεί δυσκοιλιότητα, για το πρώτο 24ωρο. Το σύμπτωμα αυτό οφείλεται κυρίως στην αναισθησία και τις αλλαγές στη διατροφή που είχαν προηγηθεί της επέμβασης. Για το λόγο αυτό προτείνεται μια διατροφή που περιλαμβάνει άφθονο νερό και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Διατροφή μετά την κήλη: Ποιες τροφές προτείνονται και ποιες πρέπει να αποφεύγονται;

Είναι σημαντικό να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες του Χειρουργού. Η ορθή διατροφή μετεγχειρητικά επιτρέπει τη γρήγορη επαναφορά του γαστρεντερικού συστήματος στο φυσιολογικό και συντελεί στη γρήγορη επούλωση.

Τροφές που προτείνονται στο 1ο 24ωρο μετά την επέμβαση

  • Φιδές
  • Σούπα με ρύζι
  • Κρεατόσουπα, ψαρόσουπα, κοτόσουπα
  • Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Λαχανικά (π.χ. βραστά κολοκυθάκια και καρότα)
  • Χυμοί φρούτων ή κονσερβοποιημένα φρούτα
  • Βραστά αυγά ή αυγά ποσέ
  • Τυρί κότατζ
  • Πατάτες (βραστές ή ψητές), ζυμαρικά και ρύζι, καλά μαγειρεμένα

 

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στο 1ο 24ωρο μετά την επέμβαση

Κάποιες τροφές καλό είναι να μην καταναλώνονται αμέσως μετά από μία επέμβαση κήλης. Αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Όλα τα τηγανιτά φαγητά
  • Όλα τα οινοπνευματώδη και ανθρακούχα ποτά
  • Τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα
  • Εσπεριδοειδή (ιδίως σε άτομα με συνυπάρχουσα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)

 

Διατροφή μετά την κήλη: Γενικές συμβουλές  

Εκτός από τα είδη των τροφών που επιτρέπονται μετά την επέμβαση, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνονται. Προτείνεται η ακόλουθη διαδικασία για το πρώτο 24ωρο:

 

  • Κατανάλωση φαγητού σε μικρά και συχνά γεύματα
  • Καλό μάσημα της τροφής πριν την κατάποση
  • Αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής
  • Κατανάλωση άφθονου νερού
  • Αποφυγή καπνίσματος

 

Ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, παρίσταται δίπλα στον ασθενή καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης αλλά και της ανάρρωσης του. Ο Ιατρός, έχει διακριθεί ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος, με την εφαρμογή λαπαροσκοπικής, ενδοσκοπικής και ρομποτικής προσέγγισης.

Επικοινωνήστε μαζί του, για την άριστη αντιμετώπιση της κήλης σας και την μετέπειτα εφαρμογή ειδικού προγράμματος διατροφής, προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες.