Εγχείρηση αντιμετώπισης κήλης

Εγχείρηση αντιμετώπισης κήλης

Η κήλη είναι μια ιατρική παθολογία που προκαλείται όταν ένα ενδοκοιλιακό όργανο προβάλλει μέσω μίας εξασθενημένης περιοχής του κοιλιακού τοιχώματος. Όταν η πάθηση παραμείνει χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές οι οποίες μπορούν ακόμη και να απειλήσουν την ίδια τη ζωή του ασθενή. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η ιατρική διάγνωση και εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας πριν να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές, όπως η περίσφιξη της κήλης. Η μοναδική οριστική θεραπεία για την αντιμετώπιση μίας κήλης, είναι η εγχείρηση (χειρουργική αποκατάσταση) της κήλης. Στο παρόν άρθρο θα γίνει αναφορά στα βασικότερα είδη κήλης, τα συμπτώματά τους αλλά και τις σύγχρονες θεραπευτικές χειρουργικές προσεγγίσεις.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα είδη κήλης;

Ανάλογα με το σημείο στο οποίο εμφανίζεται μια κήλη, αναγνωρίζονται οι ακόλουθες μορφές:

 • Βουβωνοκήλη: Παρουσιάζεται μεταξύ του κορμού και του μηρού και είναι δυνατόν να εμφανιστεί δεξιά, αριστερά ή και αμφίπλευρα.
 • Ομφαλοκήλη: Παρουσιάζεται στην περιοχή του ομφαλού ή γύρω από αυτόν.
 • Μηροκήλη: Εμφανίζεται στη μηροβουβωνική χώρα, συχνότερα σε γυναίκες εξαιτίας της μεγαλύτερης διαμέτρου της πυέλου.
 • Διαφραγματοκήλη: Εμφανίζεται εσωτερικά της κοιλίας, σε περιπτώσεις όπου το στομάχι προβάλλει εντός του θώρακα, μέσω του διαφράγματος.
 • Επιγαστρική κήλη: Παρουσιάζεται στο σημείο μεταξύ του ομφαλού και του στέρνου.
 • Κήλη των αθλητών: Δεν αποτελεί αληθή κήλη με την κλασική έννοια του όρου. Έχει ανάλογη συμπτωματολογία με την βουβωνοκήλη και η διάγνωσή της απαιτεί την άριστη γνώση της ανατομίας της περιοχής από τον χειρουργό.
 • Μετεγχειρητική κήλη: Εμφανίζεται σε περιοχές της κοιλίας στις οποίες είχε διενεργηθεί τομή λόγω παλαιότερης επέμβασης.

 

Συμπτώματα κήλης

Τα συμπτώματα μιας κήλης εξαρτώνται από το είδος της, τη θέση της, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται αλλά και τη γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενή. Πολλές φορές, οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί στα αρχικά στάδια της πάθησης. Εφόσον η κήλη γίνει κλινικά έκδηλη, τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να την συνοδεύουν:

 • Ορατό εξόγκωμα ή πρήξιμο στο σημείο εμφάνισης της κήλης. Το εξόγκωμα αυτό μπορεί να είναι πιο αισθητό όταν ο ασθενής στέκεται όρθιος ή βήχει. Αντίθετα υποχωρεί όταν ξαπλώνει ή όταν του ασκεί ελαφρά πίεση.
 • Πόνος ή δυσφορία στην πάσχουσα περιοχή. Ο πόνος μπορεί να είναι διαφορετικής έντασης και συνήθως επιδεινώνεται από δραστηριότητες όπως η ανύψωση βάρους, το σκύψιμο ή ο βήχας.
 • Αδυναμία ή αίσθημα βάρους στην περιοχή.
 • Αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου.
 • Ναυτία ή/και έμετος.

 

Διάγνωση κήλης

Η διάγνωση μιας κήλης τίθεται από έναν εξειδικευμένο ιατρό και συνήθως περιλαμβάνει τον συνδυασμό λήψης ιατρικού ιστορικού, φυσικής εξέτασης και διαγνωστικών εξετάσεων. Αρχικά, ο ιατρός ενημερώνεται σχετικά με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και τα συμπτώματα που εμφανίζει. Στη συνέχεια προχωρά σε φυσική εξέταση κατά την οποία ψηλαφά την περιοχή, αναζητώντας ενδείξεις κήλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις επιβεβαιώνουν το είδος, το μέγεθος και τη θέση της κήλης και είναι εξαιρετικά βοηθητικές για την τοπογραφική απεικόνιση της βλάβης και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

 

Εγχείρηση αποκατάστασης της κήλης

Η μοναδική επιλογή για την οριστική αντιμετώπιση μίας κήλης είναι η εγχείρηση. Οι συντηρητικές μέθοδοι που συχνά αναφέρονται ως αντίμετρα μπορούν να προσφέρουν μόνο μια παροδική ανακούφιση από τα συμπτώματα, χωρίς να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και χωρίς να μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

 

Εγχείρηση αποκατάστασης κήλης: Ποιες είναι οι σύγχρονες μέθοδοι;

Η εξέλιξη της χειρουργικής έχει αναδείξει ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των κηλών. Η λαπαροσκοπική και η ρομποτική τεχνική εμφανίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τις παλαιότερες ανοικτές αποκαταστάσεις, τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για τον ιατρό που διενεργεί την επέμβαση. Φυσικά, η επιλογή της ιδανικής μεθόδου για κάθε ασθενή γίνεται έπειτα από τη λεπτομερή και ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κατάστασής του.

 

Για την ορθή και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της κήλης σας, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο. Ο ιατρός κατέχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των κηλών και αποτελεί ιδανική επιλογή για να σας βοηθήσει να λύσετε οριστικά το πρόβλημά σας.